fallback

Пазарът на бизнес имоти в САЩ все още търси златната среда

Секторът може да не излезе изцяло от кризата чак до 2018 г., посочи пред Investor.bg консултантът Пола Дейвис

11:50 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Създател

Пола Дейвис. Снимка: Личен архив

Пазарът на бизнес имоти в САЩ все още е в търсене на златната среда, на онази точка на равновесие, която ще позволи на всички участници в сектора да оперират комфортно.

Това мнение сподели пред Investor.bg Пола Дейвис, настоящ консултант и бивш юрист в областта на имотите в Kohl's Department Stores.

По думите й бъдещото развитие на пазара е тясно свързано с настроението на кредиторите и с това кога те ще започнат да гледат на бизнеса по-благоприятно.

„Очевидно тяхното отношение е много по-положително в сравнение с 2008 г., но все още не виждам да се чувстват достатъчно комфортно дотолкова, че това да даде истински тласък на тези, които се занимават с имоти“, коментира тя.

Според Дейвис за строителните предприемачи в САЩ без доказан опит и история е изключително трудно да получат финансиране и въобще да развиват дейност. Тези, които не са спрели да реализират проектите си, са основно големите корпорации, въпреки че и те са забавили значително темповете на работа.

На въпроса доколко развитието на пазара на имоти в САЩ е зависимо от европейската дългова криза и други значими глобални събития, тя отговори, че в това отношение има разграничение в зависимост от типа компания.

Компаниите, които имат глобално присъствие, са в значително по-голяма степен зависими от европейската криза, докато за местните играчи световните промени не са толкова решаващи.

Съществува обаче зависимост и в още едно отношение – отново свързано с кредиторите. Те наблюдават европейската криза и всичко, което се случва по света, като това се отразява на тяхната предпазливост и съответно на склонността им да кредитират местния пазар.

Тя цитира мнения на експерти, според които пазарът може да не се възстанови преди 2018 г.

Според Дейвис преди рецесията пазарът на имоти и финансирането в САЩ са работели много добре, но след това поради различни фактори всичко е отишло до крайност дотолкова, че „загубихме контрол и забравихме основни неща, като това какво представлява един нормален кредит“.

"В резултат на това настъпи кризата и всичко рухна, което пък тласна целия пазар и финансиране много бързо в другата крайност, при която вече никой не отпускаше кредити", коментира тя.

Затова ситуацията няма да се нормализира докато участниците на пазара на бизнес имоти не намерят отново златната среда, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
fallback