fallback

Жилищният пазар в САЩ ще продължи да се възстановява и през 2013 г.

Не може да сеочаква цените на жилищата да се повишат с повече от 5% с отчитане на инфлацията, според Forbes

15:03 | 09.10.12 г. 1

Жилищният пазар на САЩ ще отчете умерено подобрение през 2013 г., но това няма да е бум, прогнозира Forbes.

Засилването на активността на купувачите и покачването на цените ще донесе дългоочакваното облекчение, но все още много собственици на жилища ще продължат да дължат повече по ипотеките си, отколкото струват имотите им на пазара в момента.

Обичайният начин, по който експертите обсъждат жилищните проблеми, е подвеждащ. Възбраните, късите продажби, скритите запаси и собствениците с отрицателен капитал - всичко това са симптоми. Основният проблем е свръхпредлагането на жилища.

Нормалният дял на неусвоените собствени жилища (еднофамилни къщи и апартаменти, които не са на пазара на наеми), е около 1,5% в национален мащаб. Максимумът, отчетен в САЩ, е 3%, като в момента равнището е 2,1%.

При имотите под наем този дял обикновено е около 7-8%. Пикът от 11% бе достигнат преди няколко години, но в момента нивата са паднали до 8,6%. Въпреки отчетеното напоследък повишение на търсенето, предлагането на жилища на пазара продължава да го надвишава.

Отчетеното напоследък подобрение е резултат от едно просто явление: строителството на нови жилища е по-слабо от ръста при търсенето. Миналата годна общият брой на новопостроените жилища (еднофамилни къщи и апартаменти) бе малко над 600 000. Тази година той вероятно ще бъде около 750 000.

При пика на строителния бум през 2005 г. бяха построени 2,5 млн. жилища. САЩ годишно се нуждаят около 1,5 млн. жилища, за да отговорят на прираста на населението, търсенето на ваканционни имоти и разрушаването на стари жилища.

Недостатъчното строителство напоследък е основната причина за наблюдаваното жилищно възстановяване. Резултатите от него не бяха толкова скоростни, колкото очакваха експертите, тъй като рецесията забави прираста на населението - както чрез по-ниската раждаемост, така и чрез нетната миграция.

Освен това съществуващото население използва по-малко жилищни единици на глава, тъй като много пълнолетни лица се върнаха да живеят с родителите си. Бавното подобрение на пазара на труда ще предизвика отново отделяне на децата от родителите.

Твърде рано е новото строителство в Щатите да се нормализира. През 2013 г. обаче броят на новопосторените жилища вероятно ще достигне 1 млн.

Цените на жилищата догодина ще се повишат, но скромно. По последни данни средните цени на жилищата в САЩ като цяло нарастват с около 5% годишно. Това обаче е твърде оптимистична прогноза за идните няколко години, тъй като има прекалено много собственици на жилища, които струват по-малко от остатъчните вноски по ипотеките им.

Те биха продали имотите си в момента, в който имат възможност да го сторят без загуба. Това увеличение на броя на жилищата на пазара ще ограничи ръста на цените.

Няма особени причини да се очаква жилищата в САЩ да поскъпнат с повече от 3% плюс инфлацията, или около 5%, при сегашната обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
fallback