fallback

Предлага се да отпадне таксата за разрешително при саниране в София

Това е поредната идея в подкрепа на санирането, лансирана от столичния главен архитект

15:08 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Да отпадне таксата при издаването на разрешение за строеж за саниране на жилищните сгради, предлага главният архитект на София Петър Диков.

Докладът на Диков е публикуван на сайта на Столичния общински съвет и предстои да бъде разгледан на някое от следващите заседания на общинарите.

Главният архитект на столицата предлага също така да не се таксува одобряването на инвестиционните проекти за саниране на жилищни сгради.

Преди няколко месеца Петър Диков предложи прилежащите площи към блоковете да бъдат предоставени за стопанисване на етажните собственици. Така собствениците на жилища в многофамилни сгради ще получат земята под блоковете, в които живеят, и ще могат да търгуват с притежаваното от тях право на строеж.

От продажбата на правото на строеж собствениците могат да наберат средства, с които да санират жилищните сгради, изтъкна Диков.

Столичната община освен това предвижда да подготви типови проекти на панелните блокове в София. Те ще се предоставят безплатно на гражданите, които искат да санират жилищните сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
fallback