fallback

Интересът на милиардерите към луксозните имоти в Лондон намалява

Новите данъци върху сделките с луксозни имоти изнервят инвеститорите

12:07 | 08.10.12 г.

Любовната авантюра между световните супер-богаташи и имотите в Лондон започна да охладнява, след като политиците на Острова започват да изпитват на гърба си общественото недоволство срещу заможните и предприемат стъпки към по-високи данъци, пише Ройтерс.

Цените на жилищата, струващи над 10 млн. паунда, са нараснали с 57% от 2007 г. насам, след като Великобритания стана магнит за чуждестранни инвеститори, търсещи начин да запазят богатството си на сравнително сигурния пазар на имоти в Лондон.

За периода на чуждестранните купувачи се падат близо 2/3 от сделките, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Цените в най-желаните квартали, като Мейфеър и Кенсингтън обаче, ще останат без промяна догодина, след като през май темпото им на повишение започна да се забавя, допълват експертите. Именно тогава коалиционното правителство публикува новия бюджет, предвиждащ т. нар. "данък имение".

Налогът в размер на 15% е в сила за сделки с имоти на стойност над 2 млн. паунда, извършени чрез фирма - метод, използван често от богатите купувачи с цел избягване на данъка върху сделките с имоти, както и за да останат анонимни.

Правителството на Великобритания започна и консултации по евентуалното налагане на годишен данък за имоти, струващи над 2 млн. паунда, както и разширяване на обсега на данъка върху печалбата от продажба на собственост, така че той да обхване и чуждестранните физически лица, купуващи имоти чрез фирми.

Кабинентът се надява налогът да влезе в сила от април догодина.

Периодът на консултации изтича във вторник, но несигурността около изхода от тях ограничава пазара, особено при жилищата на стойност между 2 и 5 млн. паунда. Купувачите на имоти от този ценови диапазон като цяло са по-неспособни да си позволят тези допълнителни данъци, посочват от Knight Frank.

Опонентите на мерките за увеличение на данъците твърдят, че напливът на супер-богаташи, много от които са от Русия, Източна Европа и Близкия изток, работи в полза на икономиката, тъй като те харчат големи суми на място.

Евентуално забавяне на пазара обаче ще е добре дошло за привържениците на теорията, че пропастта в стандарта на живот е антиморална и влошава проблема с недостига на жилища в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
fallback