fallback

Испански инвеститори се готвят за най-големия фалит в историята на страната

Банки отказват рефинансиране на заем на две фирми, които са акционери във френската Gecina

13:00 | 04.10.12 г.

Две испански инвестиционни фирми, притежаващи 31% от френската компания за имоти Gecina, са подали най-голямото заявление за фалит в историята на Испания, след като банка отказа да рефинансира заем за 1,6 млрд. евро, предаде Reuters.

Alteco, която е собственост на бившия президент на Gecina Хоакин Риверо, и компанията MAG Import обявиха, че са погасявали редовно вноските си по синдикирания заем, а опитът за рефинансиране е бил подкрепен от други участващи банки.

Несигурността около дела на двете фирми в Gecina, която има собствени проблеми, свързани с дългове, доведе до спад на акциите на френската компания с 5% до 76,3 евро за акция.

Въпреки че делът от 31%, оценяван на 1,55 млрд. евро според цената на акциите в края на търговията във вторник, ще бъде замразен, докато текат процедурите по фалит, експерти твърдят, че рискът от бъдеща блокова продажба е ограничен, поради силната експозиция на Gecina към забавящия се пазар на офиси в Париж, която ще отблъсне мнозина инвеститори.

Испанските банки вече са отписали загуби от инвестиции в недвижими имоти за милиарди евро след срива на пазара на имоти през 2008 г. и в момента очакват спасителни средства от Европа.

В синдикирания заем участват 13 банки, като с най-голяма експозиция са Popular, Bankia, NCG, френската Natixis и Royal Bank of Scotland, според източници, запознати с делата на фирмата.

Gecina, която управлява портфейл от офиси, жилищни имоти, студентски общежития и здравни учреждения за близо 11 млрд. евро, миналата година започна програма за продажба на активи за 1 млрд. евро, за да намали дълговете си.

През октомври 2011 г. фирмата, която е най-големият собственик на офиси във Франция, преживя сериозни промени в борда на директорите, след като главният изпълнителен директор бе освободен от постаси заради стратегически различия и бе заместен от Бернар Мишел - бивш шеф на френската банка Credit Agricole.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
fallback