fallback

Nokia продава централата си във Финландия

Компанията няма да се мести, а ще остане в сградата като наемател

11:32 | 03.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Според финландско издание сградата струва 200-300 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Nokia иска да продаде централата си в Еспоо, Финландия, предаде Ройтерс.

Това е част от плана на производителя на мобилни телефони да се отърве от активите, които не са част от основната му дейност.

„Обмисляме различни варианти да отделим активите, които не са свързани с основната ни дейност, включително продажбата на имоти, които компанията притежава. Това включва и централата“, коментира говорителят на Nokia Майа Тайми.

Още през юли ръководството на компанията, която се бори за оцеляването си, уведоми инвеститорите, че възнамерява да продава имоти, отбелязва агенцията.

Според финландския вестник Iltasanomat сградата от стъкло и стомана на брега на Балтийско море струва 200-300 млн. евро.

Пред изданието Helsingin Sanomat финансовият директор на Nokia Тимо Ихамуотила отрече, че компанията планира да премести централата си извън Финландия. Той обясни, че Nokia планира да остане в същата сграда, но като наемател.

„Боледуващият“ финландски производител на мобилни телефони Nokia разшири през второто тримесечие значително загубата си. Загубата за вторите три месеца на годината достигна 1,4 млрд. евро, заяви в четвъртък финландската компания, цитирана от Financial Times. Според FT Nokia трупа все по-висока оперативна загуба от всеки продаден телефон, а маржът в подразделението за мобилни телефони е дълбоко в червената зона.

Преди дни стана ясно, че друга компания от сферата на високите технологии - японската Sharp, e трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени (около 1,5 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
fallback