fallback

Ще засегне ли реформата на Libor сектора на бизнес имотите?

Въпреки доказателствата за манипулации на индекса, от сектора не могат да докажат, че са били ощетени

10:19 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица стана ясно, че Libor ще претърпи съществени промени, след като британският финансов регулатор представи план от 10 точки, с който ще реформира определянето на индекса.

Новите насоки за изчисляването му ще бъдат готови през март, пише онлайн изданието globest.com.

Въпреки че все още не е ясно как точно ще се случи предстоящата реформа, секторът на бизнес имотите, лихвите по кредитите за който са изчислявани на базата на Libor, реагира изключително хладнокръвно.

Въпреки доказателствата за манипулации на индекса, от сектора не могат да докажат, че са били ощетени. Икономистът Сам Чандан, който оглавява Chandan Economics и преповада в Wharton School, дори твърди, че кредитополучателите от сектора на бизнес имотите вероятно са били облагодетелствани с по-ниски лихви.

„Като се проследят кредитите за строителство, не се вижда ясно забележим ефект от скандала“, коментира Чандан. По думите му дори в бъдеще Libor да отпадне като вариант за индекс, на базата на който се определят лихвите по заемите, има много по-прозрачни критерии, които биха могли да го заместят.

Другите индустрии обаче са доста по-чувствителни що се отнася до колебанията на Libor и колкото и иронично да звучи, най-засегнат е банковият сектор, отбелязва изданието.

Реформата при изчисляването на индекса обаче едва ли ще удовлетвори бизнеса напълно, защото затегнатият контрол може да доведе и до повишаване на лихвите по кредитите.

Експерти обаче посочват, че дори това да се случи, вероятно ефектът върху бизнеса ще бъде незначителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 11.09.22 г.
fallback