fallback

Норвежкият държавен инвестиционен фонд скоро ще стъпи на пазара на имоти в САЩ

Инвестициите ще се концентрират върху добре развитите американски пазари на имоти

12:42 | 01.10.12 г.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд се насочва към инвестиции в имоти в САЩ, предаде Bloomberg.

Фондът ще инвестира в САЩ най-късно да края на следващата година, съобщи Тронд Гранде, заместник главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management (NBIM).

"САЩ е най-големият пазар на имоти, така че ако искаме глобален портфейл, трябва да имаме експозиции в страната", допълни той.

Фондът, създаден благодарение на приходите на Норвегия от продажба на петрол и природен газ, получи разрешение през 2010 г. да инвестира до 5% от капитала си в имоти, за да изпълни целта си за 4% доходност. Оттогава той е придобил имоти в Париж и Лондон за около 2 млрд. долара, като към края на юни на имотите се падат 0,3% от общия размер на активите му.

Фондът се готви да навлезе в САЩ, след като темпото на покачването на цените на имотите там се забави през последните три тримесечия, твърдят от Moody's Investors Service в свой доклад от 13 септември.

Въпреки че са нараснали с 42% от дъното си през януари 2010 г., цените остават с 22,5% под пика, отчетен през декември 2007 г.

Според тримесечния доклад на NBIM новите му инвестиции ще бъдат на добре развити пазари и ще включват инвестиции в офиси и търговски помещения.

Стратегията на фонда е да купува активи, когато цените падат, за да се възползва от факта, че няма непосредствени задължения, които трябва да изплаща.

След експанзията си в САЩ фондът има намерение да стъпи и на азиатския пазар на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
fallback