fallback

Къде инвестира парите си катарският държавен инвестиционен фонд?

Очаква се пазарен спад, затова фондът използва възможностите да се освободи от някои активи

15:40 | 29.09.12 г.

На фона на извънредните стимули от Федералния резерв на САЩ, целящи да възстановят икономическия растеж, и предложението на Европейската централна банка да изкупи облигации, за да ограничи последиците от дълговата криза в еврозоната, премиерът на Катар Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани заяви пред CNBC, че е разтревожен от евентуалното въздействие на тези ходове върху стойността на двете основни световни валути.

"Смятам, че стойността на парите намалява", заяви той, като допълни, че без цялостна стратегия за справяне с проблемите в САЩ и Европа, еврото и долара ще поевтинеят. Справянето с проблемите на парче създава безпокойство и у инвеститорите, като например Катарската инвестиционна агенция (QIA), подчерта ал-Тани.

Има и други несигурности, които трябва да бъдат преодолени. "Икономиките в Азия се забавят, което не е неочаквано, като се има предвид силният ръст в региона през последните десетина годиниа", каза ал-Тани.

В тази обстановка QIA се възползва от силните периоди на пазара, за да пласира част от активите си, тъй като според ал-Тани на пазара предстои период на спад. В същото време обаче фондът запазва стратегическите си активи и "купува още, когато пазарът е в период на спад".

Сред активите, които QIA запазва в портфейла си, е дял от швейцарската банка Credit Suisse, както и други финансови дружества, включително малки дялове от Bank of America и Santander Brasil.

През последните 4-5 месеца фондът е похарчил около 5-6 млрд. долара за имоти в Европа и САЩ. Въпреки продължаващите проблеми в Европа ал-Тани е на мнение, че при добри възможности трябва да се инвестира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback