fallback

Истанбул - един бъдещ лидер на пазара на имоти

Градът предлага изгодни възможности заради по-ниските цени и темповете на развитие

12:58 | 28.09.12 г.

Градът притежава всички качества, за да се превърне във водещ играч на пазара на имоти. Снимка: Ройтерс

Тенденцията е безпогрешна и неоспорима: по целия свят водещи градове като Лондон, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сингапур и Хонконг се превръщат в центрове, където се концентрират богатство и благостъстояние. Техните икономики и пазари на имоти се представят много по-добре от други региони и дори други градове в съответните държави, пише онлайн изданието Property Abroad.

Глобализацията и търсенето на убежище от кризата имат сериозна роля за тази тенденция. Тези градове привличат най-богатите жители на планетата, които купуват имоти. На свой ред те привличат най-силните и най-добри фирми, което пък примамва най-добрите служители, търсещи най-добрите работни места.

Тези градове обаче са сред най-скъпите места за живеене в света и не всеки може да си го позволи.

Действително, дори и местните жители трудно се справят с цените на жилищата и наемите.

Инвеститорите също много биха искали да купуват имоти в тези градове, особено в Лондон, където предлагането оказва постоянен натиск за повишаване на цените и наемите.

Един от вариантите за онези, които не могат да се включат на пазара на тези градове днес, е да купуват имоти във водещите градове на утрешния ден. Кой обаче може да предвиди бъдещето?

Разбира се, нищо не е сигурно, но по всичко личи, че градове като Истанбул са сред най-сериозните кандидати за присъединяване към клуба на лидерите.

В момента цените на имотите в Истанбул са сред най-ниските в света. Отлични апартаменти с една или две спални на добри места се предлагат за по 60 хил. паунда, а по-големите къщи струват около 250 хил. паунда. В града обаче вече се оформят първокласни райони, където има имоти, купувани за доста над 1 млн. евро. Тези имоти вече привличат търсачи на убежище за парите си, коментират от Sotheby's International.

Освен това градът притежава всички качества, за да се превърне във водещ играч на пазара на имоти - богата история и култура, архитектура от световна класа, силна и бързо развиваща се икономика, както и ускорен ръст на населението. Нещо повече - по-голямата част от този ръст се дължи на хора, мигриращи от други части на Турция.

Истанбул вече е водещият град в Турция, така че докато страната се превръща в една от най-големите и най-важни икономики в света, логично е и Истанбул да стане един от водещите градове на планетата. По време на този преход цените на имотите там ще се повишат сериозно, което ги прави невероятно добра инвестиция при днешните им ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 06.09.22 г.
fallback