fallback

Очаква се да продължи стабилизацията на жилищния пазар в САЩ

Основен проблем за купувачите на първи дом остава достъпът до ипотечно финансиране

12:44 | 25.09.12 г.

Данните за цените на жилищата в САЩ, които ще бъдат публикувани във вторник, вероятно ще потвърдят мнението, че жилищният сектор в страната е продължил да се стабилизира през лятото, въпреки вялата икономика като цяло, пише CNBC.

Очаква се индексът S&P/Case Shiller да отчете повишение с 1% за юли. Малко по-късно индексът на Федералната асоциация за жилищно финансиране вероятно ще покаже увеличение на цените на жилищата от 0,7% през същия месец.

Миналата седмица пък излязоха данни, че продажбите на жилища през август са били по-силни от очакваното, като са се увеличили със 7,8% за месеца. Доверието на строителите е било най-високо от шест години насам.

В същото време достъпът до ипотечно финансиране продължава да е проблем, като особено труден е той за купувачите на първи дом.

Според главния икономист за САЩ на Deutsche Bank Джоузеф Лаворна заемите за имоти все пак се увеличават. "От дъното си през май 2011 г. жилищните заеми нарастват с годишно темпо от 3,7%", отбелязва той.

"Макар и скромно, това темпо все пак е най-доброто от първата половина на 2008 г. насам. Ако банките започнат да облекчават изискванията си за нетрадиционните ипотеки, жилищното кредитиране може да се засили сериозно", допълва експертът.

Капиталът на собствениците на жилища се е увеличил през последните няколко тримесечия заради подобрението на цените на жилищата. По последни данни на Федералния резерв той е достигнал 864 млрд. долара през второто тримесечие, като така делът на този капитал в общия за имотния сектор като цяло е нараснал от 41,6% до 43,1%.

Пикът му е бил 61,2% през първото тримесечие на 2001 г., а най-ниското му равнище е било 37,2% през първото тримесечие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 20.08.22 г.
fallback