fallback

Нови кредитори искат да навлязат на пазара на имоти в Полша

Банки с опит в синдикираните заеми намират за все по-атрактивно да започнат да отпускат директни кредити за инвеститори

18:25 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Новите играчи на пазара на финансиране за сектора на имотите в Европа са в процес на установяване на бизнес на растящия пазар в Полша, съобщава онлайн изданието PropertyEU.

„Имаме запитвания от редица нови кредитори“, потвърди за онлайн изданието Тони Пинъл, директор финансиране на имоти в Colliers International във Варшава.

В последните месеци от консултантската компания са разговаряли с три банки с интерес към полския пазар на имоти, но Пинъл отказа да разкрие кои са те. Той само потвърди, че има интерес от германски финансови институции, а една от тях е получила „зелена светлина“ да започне операциите си на полския пазар.

По думите на Пинъл всички финансови институции, които искат да навлязат на кредитния пазар на Полша с фокус върху имотите досега са имали частичен опит, като са отпускали предимно синдикирани заеми. Заради ръста на полския пазар на имоти обаче директното финансиране става все по-атрактивно за тях.

Някои банки проявяват интерес към Полша, след като са редуцирали експозициите си към пазарите от периферията на еврозоната, допълва Пинъл.

Резултатите от проучване на консултантската компания показват, че през 2011 г. 45 кредитори са отпуснали за сектора на имотите и строителството кредити в размер на 5 млрд. евро. Много от тези банки са подразделения на чужди финансови институции, сред които са германските Deutsche Pfandbriefbank, Aareal и Eurohypo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
fallback