fallback

Китайският пазар на жилища пак върви към "затопляне"

Експерт прогнозира, че в следващите месеци може да се очаква постепенен ръст на цените на имотите

16:42 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Спадът на запасите от жилища на пазара, както и ръстът в цените на земята, ще подпомогнат ръста на цените на имотите. Снимка: Ройтерс

В последните месеци китайският жилищен пазар продължи да се нагорещява, този път от купувачите на първо жилище. Според China Index Academy през август цените на новите жилища в 100-те големи града на страната са се покачили средно с 0,24%, което е трети пореден месец на растеж, съобщи онлайн изданието chinadaily.com.

През август индексът, който измерва строителството на имоти в Китай, също е започнал да се възстановява след 14 поредни месеца на спад, като е достигнал до 94,64 пункта.

„Въпреки че индексът остава под 100 пункта, което е сигнал за „мечи“ настроения на пазара, както и забавянето на инвестициите в имоти, има достатъчно знаци, че най-лошото за строителния бизнес вече е отминало“, коментира Чан Цин, анализатор от консултантската компания Homelink.

Дзан Дауей, който оглавява звеното за пазарни проучвания на базираната в Хонконг Centaline, прогнозира, че цените на жилищата и обемът на транзакциите вероятно ще се увеличат през септември и октомври.

„Спадът на запасите от жилища на пазара, както и ръстът в цените на земята, ще подпомогнат ръста на цените на имотите“, коментира Дзан. „Същевременно паричната политика на правителството в Пекин, намалението на лихвите и на банковите резерви също ще се отразят на решението на хората да купуват жилища“, допълни той.

Приходите от продажбата на земя в 10-те основни града на Китай са се повишили с 14,4% до близо 41 млрд. юана през август спрямо юли, показват данни на Homelink. В същите тези градове площта на продадените през месеца жилища е нараснала с 30 на сто.

Седемте основни строителни компании в Китай са купили парцели за 8,87 млрд. юана в първостепенните и второстепенни градове в началото на септември, сочат още данните.

Въпреки знаците за „затопляне“ на пазара, запознати със строителната индустрия в Китай смятат, че сериозно вдигане на цените на имотите в страната не може да се очаква, особено във второстепенните градове.

„Основна цел на строителните компании е да продават колкото се може повече жилища. Те имат ясната представа, че ако цените започнат да растат силно, ще последват нови мерки за затягане на пазара, а това няма да помогне на продажбите“, коментира Тун Дзиенгуо, генерален мениджър на Ningbo Longfor Real Estate Development Co.

Той прогнозира, че в следващите месеци може да се очаква постепенен ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 29.08.22 г.
fallback