fallback

Китайското правителство разширява обхвата на извънредните имотни данъци

Следващата стъпка на Пекин е да въведе цялостна система от данъци, свързани със собствеността

09:28 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайското правителство разширява прилагането на данъка върху имотите, който въведе в Шанхай и Чунцин в усилията си да овладее ръста на цените на жилищата, предаде Ройтерс.

Това е поредното потвърждение на намерението на Пекин да ограничи спекулациите с имоти, след като статистиката потвърди, че след осем поредни месеца на спад цените на жилищата в страната пак са тръгнали нагоре.

Градовете Шанхай и Чунцин бяха първите, в които през миналата година се въведоха данъци върху недвижимите имоти и бяха повишени налозите на домакинствата с повече от едно жилище.

Следващата стъпка на Китай е да въведе цялостна система от данъци, свързани със собствеността, обяснява Цонг Минг от държавната данъчна администрация, цитиран от официалния вестник China Securities Journal.

Китайското правителство започна преди повече от година да прилага мерки за “охлаждане” на пазара на имоти, за да спомогне за понижаването на цените на жилищата до разумни за китайското население нива.

Постепенно бяха затегнати условията за получаване на кредит за покупка на жилище, както и бяха въведени ограничения за броя жилища, които едно домакинство може да притежава.

Анализатори обаче са склонни да обвиняват тези мерки не само за “охлаждането” на жилищния пазар, а и за задълбочаването на спада в китайската икономика. Намаляването на активността в сектора на имотите засегна пряко и косвено над 40 индустрии в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
fallback