fallback

Задава се нова вълна на IPO-та в сектора на имотите в САЩ

Някои от най-горещите компании ще направят опит да се възползват от положените основи на възстановяването на жилищния пазар

09:55 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Пазарът на първичните публични предлагания (IPO) на компании от сектора на имотите изглеждаше мрачен от началото на годината, но това е на път да се промени.

Някои от най-горещите компании ще направят опит да се възползват от положените основи на възстановяването на жилищния пазар в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Spirit Realty, която отдава площи на големи вериги за търговия на дребно, например съобщи, че се надява да набере до 487 млн. долара в предстоящото IPO. Това ще бъде най-голямото публично предлагане на инвестиционен тръст за недвижими имоти от май 2011 г., посочват от Dealogic.

Други компании също планират да се възползват от възхода на пазарите. Realogy, която притежава Century 21, Coldwell Banker и други водещи брандове на жилищния пазар в САЩ, иска да набере до 1 млрд. долара в първично публично предлагане, което се очаква да се осъществи в следващите седмици.

Експерти коментират, че интересът към нови IPO-та в сектора на имотите е знак не само за стабилизирането на капиталовите пазари, но и за подобряването на фундаментите на пазара на имоти.

Акциите на публичните компании за имоти, които плащат дивиденти, имаха изключително силна година, макар че досега нови първични публични предлагания нямаше. Основната причина – Wall Street се опасяваше, че компаниите от сектора на имотите няма да се справят с ръста на приходите и печалбите заради кризата.

Сега обаче, с подобряването на цените и обемите на продажбите в Щатите, както и с продължаващите усилия на Федералния резерв да поддържа кредитирането при ниски лихви, тенденцията се обръща.

Много компании вярват, че са способни да се възползват от обрата на американския пазар.

Тази година най-голямото IPO в сектора на имотите се очаква да бъде на Archstone. Компанията притежава над 400 апартаменти комплекси в САЩ и Европа, основно разположени около големи градове.

Първоначалните планове на компанията бяха да набере скромните 100 млн. долара от пазарите, но вероятно тя ще получи 2-3 млрд. долара, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 05.09.22 г.
fallback