fallback

Голям е интересът към програмата за саниране на блокове с европейски пари

На фона на направените консултации обаче подадените заявления за саниране са капка в морето

14:26 | 18.09.12 г. 8

Етажните собствености в България са направили близо 2 500 консултации за възможностите на програмата за саниране на блокове с европейски пари, показват данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От юли, когато започна програмата на ведомството, досега обаче са подадени само 83 заявления за интерес, сочи статистиката на министерството.

Десет от заявленията са отхвърлени като недопустими, съобщи пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова.

Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” във ведомствоот, обясни, че подадените заявления са предимно за сгради с по 1-2 входа и общо до 15 апартамента.

Резултатите от изготвено за ведомството социологическо проучване показват, че липсата на средства е основната пречка хората да се включат в програмата за саниране на жилищните блокове с европейски пари, тъй като домакинствата трябва да осигурят половината от разходите по строителните работи.

Втората причина, която възпира хората от участие в програмата, са възрастните им съседи, които нямат възможност да си позволят такива разходи, а третата - неразбирателство със съседите в блока или входа.

Според резултатите от проучването болшинството български домакинства биха заделили до 2 хил. лева за саниране на жилищата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 01.09.22 г.
fallback