fallback

Турският Wall Street трябва да е готов след три години

Проектът за международния финансов център в Истанбул е част от плановете на премиера Ердоган за превръщането на Турция в процъфтяваща икономическа сила

16:41 | 17.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Ако всичко върви по план, един от прашните парцели в предградието Аташехир в азиатската част на Истанбул след три години ще се превърне в Wall Street на Мраморно море. Поне такива са амбициите на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято идея е изграждането на международния финансов център, пише Bloomberg.

Ердоган, който има европейски амбиции за Турция, планира да превърне страната в процъфтяваща политическа и икономическа сила. Идеята за Международния финансов център в Истанбул е част от тези планове.

Финансовата индустрия в Турция расте правопропорционално на икономиката. Mizuho Financial Group Inc., Mitsubishi Corp., OAO Sberbank of Russia и кувейтската Burgan Bank SAK навлязоха на турския пазар, редом със старите играчи като Citigroup Inc. и HSBC Holdings Plc.

В момента турската финансова индустрия си има две „сърца“ в Истанбул - кварталите Маслак и Левент, които се намират в европейската част на града. Трансформацията му обаче тече с пълна пара, от което се възползва строителната индустрия.

Скептиците за проекта на истанбулския Wall Street посочват, че в близкото минало Ердоган предложи няколко подобни грандиозни проекти, които все още не са реализирани. Такива са проектомагистралата от Истанбул до Измир, както и каналът „Истанбул“, който беше планиран като алтернатива за Босфора.

"Причината Турция да не се е превърнала досега в международен финансов център се крие в цялостната конкурентоспособност на икономиката. Целта да се превърнем в международен финансов център сама по себе си не е точно формулирана“, коментира Мурат Юджер, съветник в Истанбул за консултантската компания GlobalSource Partners.

„Иска ми се правителството да се съсредоточи върху повишаването на общата конкурентоспособност на Турция и институционалния капацитет“, допълва експертът, като обяснява, че може усилията да се концентрират върху подобряването на образователната система, данъчната система, условията за живот и други реформи.

Ердоган обаче разполага с подкрепата на бизнеса за осъществяването на проекта за истанбулския Wall Street, който се оценява на 2,6 млрд. долара и е с потенциал да създаде 50 хил. работни места.

Двете държавни банки Turkiye Halk Bankasi и Turkiye Vakiflar Bankasi купиха земята, върху която ще се строи, а вече няколко големи финансови компании потвърдиха, че ще се пренесат там, след като проектът бъде реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 03.09.22 г.
fallback