fallback

Отчитат ръст на цените на жилищата във Великобритания през август

Най-силно са поскъпнали жилищата в Лондон

10:45 | 14.09.12 г.

През август цените на жилищата във Великобритания са нараснали за първи път от три месеца на фона на съживеното търсене, сочат данни на Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg.

Средната цена в Англия и Уелс се е покачила с 0,1% спрямо юли до 226 243 паунда, като на годишна база повишението е с 2,6%.

В Лондон жилищата са поскъпнали средно с 10,5% спрямо юли миналата година, като най-сериозно е повишението в Кенсингтън и Челси (32%), следвани от Хамърсмит и Фулъм (19%) и Уестминстър (18%).

В национален мащаб обемът на сделките се е увеличил с 2,5% в сравнение с юли. Въпреки че продажбите на жилища са на най-високото си равнище от началото на тази година, те продължават да са малко над 60% от средните за периода 1995-2011 г.

"По-добрите данни се дължат по-скоро на минималното съживяване след мудната активност на купувачите по-рано това лято, дължаща се на комбинацията от почивните дни на банките покрай Юбилея на Кралицата в началото на юни и изключително тежките дъждове", посочва Ричард Секстън от LSL.

"На практика получаването на достатъчно голяма ипотека продължава да е пречка за хиляди купувачи на първи дом", допълва експертът.

Миналия месец Bank of England и финансовото министерство на Острова дадоха начало на програма, целяща да засили кредитирането, а правителството облекчи правилата за градско планиране, за да даде тласък на стриотелството, което отбеляза спад с 3,9% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 05.09.22 г.
fallback