fallback

Китайските банки отменят отстъпките при първи ипотеки

Очевидно кредиторите хармонизират политиките си с официалната стратегия на Пекин за ограничаване на нарастващите цени на жилищата

16:01 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Много китайски банки са отменили неофициалната 15-процентна отстъпка от лихвите по първите ипотеки на клиентите си, предаде Reuters, като цитира местното издание China Securities Journal.

Експерти коментират факта като доказателство, че кредиторите хармонизират политиките си с провежданите официални политики на ограничаване на нарастващите цени на жилищата. Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China са сред финансовите институции, премахнали отстъпката, която се предлагаше масово из страната в разрез с борбата на централното правителство с поскъпването на жилищата. 

Повечето банки предлагаха по-ниските ставки за купувачите на първи дом след "мълчаливо съгласие", твърдят източниците на China Securities Journal. В същото време някои чуждестранни банки все още предлагат отстъпката, според друг източник. Въпреки усилията през последните две години да се охлади нагорещеният пазар на имоти в Китай, цените на жилищата през това лято тръгнаха нагоре, отчасти поради понижената основна лихва и заобикалянето на рестриктивните политики в отделни градове в стремеж да се даде тласък на местните пазари, припомня Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 01.09.22 г.
fallback