fallback

Натискът върху банките в САЩ да изкупуват обратно проблемни ипотеки ще отслабне

От догодина ще се прилагат нови правила, по които държавните ипотечни агенции ще изискват от банките да изкупуват обратно проблемните ипотеки

14:30 | 11.09.12 г.

Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ, която следи дейността на държавните ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, публикува нови правила, целящи да засилят кредитирането и да облекчат кризата в жилищния сектор, предаде Bloomberg.

Новата система ще е в сила за новоотпуснати ипотеки, обясни изпълняващият длъжността директор на Федералната агенция за жилищно финансиране Едуард Демарко.

Тя няма да се прилага за заеми, обект на жалби от страна на банките, които се оплакват, че двете ипотечни компании са твърде агресивни в опитите си да ги принудят да изкупуват обратно кредитите, отпуснати по време на пика на жилищния балон.

Системата ще влезе в сила от 1 януари догодина и би трябвало да предостави на банките повече сигурност относно бъдещите им разходи, като им позволи по-лесно да идентифицират потенциално проблемни ипотеки на по-ранен етап, допълни Демарко.

Fannie Mae и Freddie Mac ще използват данните, събрани по заемите, които купуват, за да засичат евентуални грешки, като в същото време ще разглеждат извадки от заемите в рамките на три месеца след закупуването им, вместо да чакат, докато кредитополучателите изпаднат в неплатежоспособност, допълни Демарко.

Fannie Mae и Freddie Mac осигуряват ликвидност на пазара на жилищни кредити, като изкупуват ипотеки от банките, които са ги отпуснали, и ги групират в ценни книжа, по които гарантират лихвата. Освен това купуват и някои ипотеки, които запазват в собствените си баланси.

Според новите правила двете държавни фирми няма да принуждават банките да купуват обратно лошите заеми, ако кредитополучателите са правили вноските си навреме в продължение на 36 поредни месеца.

Банките ще бъдат защитени и от искания за обратно изкупуване при направени редовни вноски в продължение на 12 месеца по някои заеми, като например кредитите, отпуснати по силата на държавната програма за достъпно жилищно рефинансиране, обясни Демарко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback