fallback

Дойде ли подходящият момент бейби бумърите в САЩ да продават жилищата си?

Много американци, които искаха да се преместят в по-малко жилище или друг град, изчакваха възстановяването на пазара

18:39 | 10.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Заради кризата на американския жилищен пазар много от т. нар. бейби бумъри изчакваха преди да предприемат каквито и да било действия с имотите си.

Сега обаче, след като започнаха да се усещат първите признаци на възстановяване на пазара, много от тях се решават да възродят плановете си за преместване в по-малко жилище, по-близо до децата или в населено място с по-приятен климат, пише MarketWatch.

“Хората вече се умориха да чакат“, коментира Дженифър Дарби Мецгер, експерт от ERA Justin Realty. "Дори и средата да не е възможно най-благоприятна, някои от бейби бумърите няма да искат да чакат вечно и приемат всеки знак за подобрение на пазара като покана за действие“, допълва тя.

„Рецесията си отиде, а запасите от жилища на пазара също намаляват“, допълва Ролф Пендал, директор на Metropolitan Housing & Communities Policy Center.

Има обаче някои спънки пред бейби бумърите, които може да попречат на осъществяването на мечтите им. Една от потенциалните трудности е кризата в доверието, която дойде паралелно с финансовата криза, отбелязва изданието.

Някои от американците изгубиха доходите си, спестяванията си, както и натрупаните средства по пенсионните им сметки. Така много хора започнаха да се съмняват, че могат да поддържат собствени домове.

Дори ако бейби бумърите преодолеят недоверието си и в крайна сметка решат да продадат домовете си, състоянието на местните пазари в голяма степен предопределя успеха им. Заради западането на икономиката много райони в Щатите буквално се обезлюдиха, което означава, че и търсенето на жилища в тези региони продължава да намалява.

И обратното, в други райони на страната търсенето на жилища е толкова силно, че пазарите изпитват хроничен недостиг, който пък помпа цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 20.08.22 г.
fallback