fallback

Берлин след стената - инвестиционен рай за строители и търговски вериги

Възстановяването на града след събарянето на Берлинската стена върви по-бавно, отколкото се очакваше

13:13 | 10.09.12 г. 2

След разрушаването на Берлинската стена през 1989 г. в германската столица продължават да зеят огромни строителни дупки в района на заграждението, които привличат търговските вериги, насочени към експанзия, пише The Wall Street Journal.

В продължение на близо три десетилетия Берлинската стена разкъсваше сърцето на германската столица. Повторното "свързване" на източната и западната половина на града през последните вече повече от 20 години е едно от най-големите събития в имотния сектор на Европа и продължава да доминира строителството на бизнес имоти в града и до днес.

Въпреки треската за възстановяването обаче Берлин продължава да е осеян с белези, които напомнят за времето на Студената война.

Запълването на откритите пространства, оставени от разделението на града, отнема доста по-дълго време, отколкото очакваха експертите. Възстановяването на Берлин - основният двигател на инвестициите в имоти в града, далеч не е приключило.

Според специалисти процесът вероятно дори не е преполовен, което превръща града в огромно изключение сред останалите европейски пазари на имоти.

В Лондон например почти не е останало място за строителство, което кара фирмите да се изместват от централните райони към покрайнините и да строят високи и скъпи небостъргачи. Положението е подобно и в Париж, където сериозно строителство кипи единствено в квартала "Ла Дефенс", който се намира доста извън централния бизнес район на френската столица.

Това означава, че строителният бум в Берлин не само ще продължи още дълги години, но и едва ли може да се очаква недостиг на предлагането, който да окаже натиск върху цените. Поне не и докато има изобилие от площи за строителство на нови офиси, хотели и търговски центрове в сянката на Стената в центъра на града.

Едно нещо е сигурно - възможностите за финансиране на ново строителство са по-ограничени в сравнение с периода отпреди кризата, единодушни са строители и анализатори. Банките, които не са германски, на практика се оттеглиха от сектора на имотите в момента.

Берлин е най-големият офис пазар в Германия по площ, но наемите във водещите райони все още са доста под тези в други германски и водещи европейски градове. По данни на Jones Lang LaSalle наемите за топ офис площи в Берлин възлизат средно на 264 евро/кв. м. За сравнение в Лондон те са 1264 евро/кв. м, а в Париж достигат 810 евро/кв. м.

Данните показват също, че през второто тримесечие площите, отдадени под наем в Берлин, са нараснали с 20% спрямо предходния аналогичен период, докато във Франкфурт - финансовата столица на Германия, те са намалели с 28%. Берлин е предпочитана дестинация за търговските вериги, търсещи възможност за разрастване, върпеки факта, че средните доходи в града са по-ниски в сравнение с останалите големи градове в страната, а безработицата от около 12% е почти два пъти по-висока от средната за страната.

Липсата на съвременни търговски обекти в кварталите, прекарали десетилетия под сянката на Стената, е един от двигателите на инвестициите. В момента на площад "Лайпциг" в центъра на Берлин близо до Стената се строи голям мол.

През първата половина на годината в града са отдадени под наем близо 36 000 кв. м нови търговски площи, докато в Мюнхен отдадените търговски площи за периода са били само 13 300 кв. м.

Инвестициите в търговски площи обаче се влияят изключително много от икономиката, което кара някои анализатори да предупреждават, че експанзията на търговските центрове в Берлин може скоро да приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 06.09.22 г.
fallback