fallback

Срив за акциите на Orchid заради загуба на съдебна битка с български строители

12 апартамента на компанията, която притежава Grand Mall Varna са били отнети принудително заради искове за неплатени фактури

10:25 | 04.09.12 г.

Инвеститорите в Orchid Developments в понеделник понесоха пореден удар в едно така или иначе бурно лято, след като листватаната в Лондон фирма, която има значителна дейност в България, потвърди, че е загубила скъпа съдебна битка, предаде Financial Times.

Компанията, която миналия месец предупреди инвеститорите, че няма да може да "продължи дейностите по план, освен ако не набере допълнителен капитал", обяви, че 12 от апартаментите й са били принудително отнети и ще бъдат продадени, за да се уреди съдебна заповед.

Имотите бяха отнети, след като дъщерното дружество Orchid Sofia Hills загуби дело срещу консорциум от български строители за закъсняло плащане по четири фактури и бе осъдено да плати 213 000 евро.

Новината доведе до срив на акциите на Orchid с 42,5% и те завършиха търговията на равнище от 1,25 пенса за акция. Спадът, който бе регистриран само две седмици след като акциите поевтиняха наполовина, остави компанията с пазарна капитализация от 1,17 млн. паунда.

Книжата на Orchid бяха качени на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса AIM през юли 2005 г. на цена от 95 пенса за акция.

Фирмата бе една от няколкото строители в Източна Европа, присъединили се към този сегмент през годините на бума, когато инвеститорите търсеха начини да спечелят от неразработения имотен пазар в региона.

Пазарът на имоти в България отбеляза възход на фона на засиления интерес от страна на чужденци към ваканционни жилища, който предизвика прилив на институционални инвеститори.

Акциите на Orchid достигнаха максимума си от 174 пенса в навечерието на присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. След глобалната финансова криза обаче те тръгнаха надолу. Към миналия декември фирмата имаше нетни дългове за 129 млн. евро.

В момента книжата й се търгуват с огромна отстъпка спрямо нетната стойност на активите от около 70 млн. евро, а компанията прави отчаяни опити да продаде активите си.

В изявление в понеделник шефовете й още веднъж заявиха, че "няма да могат да продължат да работят, като се имат предвид сегашните парични потоци, освен ако не се набере допълнителен капитал".

Сред най-големите акционери на Orchid, освен основателите й Гай Мейохас и Офер Мирецки, са Midas Capital Partners, Progressive Asset Management и Henderson Global Investors.

Сред основните й кредитори са две унгарски банки - MKB и OTP. Портфейлът й включва два жилищни и шест търговски обекта в София и Варна. Основната й инвестиция е Grand Mall Varna - търговски център, чиито наематели включват Carrefour, Zara и Adidas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
fallback