fallback

Сривът при недвижимите имоти в Дания минава в заключителна фаза

Излишъкът от новопостроени домове започва да се изчерпва, което стабилизира пазара

12:30 | 03.09.12 г.

Жилищният срив в Дания наближава своя край, след като излишъците, останали от бума на имотите в страната, започват да се изчерпват, а пропастта между доходите на хората и цените на жилищата се свива, твърди анализаторът от Standard & Poor's Пер Торнквист, цитиран от Bloomberg.

"Смятаме, че по-голямата част от процеса на приспособяване, на необходимост да се стопят очевидните излишъци, ще завърши до края на тази година", посочва експертът в интервю за новинарска агенция.

По правителствени изчисления цените на жилищата в Дания са намалели с около 25% от пика си през 2007 г., а за тази година се очаква спад от средно 3,5%.

Жилищната криза, в съчетание със засилващата се безработица, ограничи търсенето и изтласка икономиката до ръба на втората й рецесия за по-малко от година.

Евентуалното възстановяване на жилищния пазар в Дания вероятно ще бъде постепенно, посочват от S&P.

"Има известни признаци на подобрени, макар че не очакваме бърз обрат", твърди Торнквист.

"Проблемът с огромния частен дълг е, че промяната на ливъриджа в обществото е много дългосрочна тенденция. Става въпрос за един процес, който вероятно ще продължи много десетилетия", допълва той.

Датчаните имат най-високия дълг на домакинствата в света спрямо доходите. Към 2010 г. задлъжнялостта е представлявала 322% от разполагаемите доходи на населението, показват дани на S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
fallback