fallback

Скъпите жилища карат британците да отлагат плановете за семейство

Все повече хора между 31 и 44 години забавят създаването на семейство, въпреки че пестят усърдно за собствен дом

10:00 | 30.08.12 г.

Нарастващите жилищни разходи карат все повече британци да отлагат раждането на деца, сочи ново изследване на YouGov, цитирано от Financial Times.

Един от всеки петима души без деца на възраст между 31 и 44 г. твърди, че забавя плановете за семейство поради липсата на достъпно жилище, показват резултатите от анкетата. Това се равнява на 1,1 млн. британци. В Лондон този дял е 23%.

Броят на хората, отлагащи родителството, се е увеличил с 63% от предишното подобно изследване, изготвено от YouGov за Shelter през 2009 г., когато 14%, или 694 000 от анкетираните британци са отговорили, че все още нямат деца заради разходите. 

Около една четвърт от участвалите в новото изследване 5379 души пък твърдят, че отлагат родителството от повече от пет години.

"Все повече двойки установяват, че въпреки че работят много и пестят усърдно, не могат да си позволят стабилен дом. Те живеят в капана на наемите, където хазяите могат да ги изгонят или да вдигнат наема във всеки един момент. Мнозина просто не мислят, че подобна ситуация е подходяща за семейство", твърди Кий Бойкот от Shelter.

По официални данни броят на домакинствата, живеещи в частни жилища под наем във Великобритания, е нараснал с 41% през последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 09.09.22 г.
fallback