fallback

Предлагат нови мерки, с които богатите на Острова да помогнат на икономиката

Ник Клег предлага нови данъци за най-богатите, които да се запазят до стабилизирането на страната

12:07 | 29.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Най-богатите британци трябва да помогнат на страната да се справи с икономическите си проблеми и да направят сериозен принос в преодоляването на рецесията. Такова е мнението на вицепремиера Ник Клег, който предлага извънреден данък за британците с най-високи доходи, пише Ройтерс.

Вицепремиерът, който е лидер на партията Либерални демократи, посочи, че е започнал битка да убеди коалиционните си партньори от Консервативната партия в необходимостта да се гарантира, че богатите поемат по-голям дял от икономическата тежест.

"Ако искаме като общество да останем сплотени и проспериращи, то хората с доста значително лично богатство трябва да дадат малко допълнителен принос", посочи Клег.

Той намекна, че евентуален данък за богатите ще засегне активите, а не доходите, тъй като няма планове за увеличаване на новата максималната ставка на данъка върху доходите.

"Мярката дава сигурност, че много големите активи са отразени в данъчната система по начин, различен от сегашния, гарантирайки, че ще продължим да упражняваме строг контрол върху заобикалянето на данъчните закони, че данъчните облекчение не стигат несъразмерно до най-богатите", отбеляза Клег.

Въвеждането на допълнителен данък "ще бъде временно", посочи той.

Според източник, близък до вицепремиера, "става дума за период от 4 години".

Възстановяването на британската икономика е слабо и страната е в рецесия през по-голямата част от последните четири години, припомня Ройтерс.

"Това, за което навремето хората мислеха, че ще бъде кратка и силна икономическа битка, кратка силна рецесия, определено се превръща в по-дългосрочен процес на икономическо възстановяване и бюджетни ограничения", допълни вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 08.09.22 г.
fallback