fallback

Жилищата в САЩ са поскъпнали с 2,3% през юни

След трети пореден месечен ръст на индекса S&P/Case-Shiller, пазарът може би най-накрая е поел нагоре

17:09 | 28.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в САЩ са се повишили с 2,3% през юни спрямо май според индекса Standard & Poor's/Case-Shiller, съобщава CNBC. 

Индексът расте в трети пореден месец, като за втори месец цените нарастват във всичките 20 града, които той следи,като най-големи месечни поскъпвания на жилищата са отчтетени Детройт, Минеаполис, Чикаго и Атланта.

Повишенията отчасти отразяват влиянието на сезонните покупки, като данните не са сезонно изгладени. Като цяло през второто тримесечие цените на домовете са се увеличили със 7% спрямо предходното.

„Изглежда сме свидетели точно на това, което ни е необходимо за устойчиво възстановяване – месечни повишения, съчетани с подобрени годишни изменения“, коментира Дейвид Блицър, председател на комитета за индекса към Standard & Poor's. „Пазарът може би най-накрая пое нагоре.“ Цените обаче все още остават ниски в сравнение с върховите си стойности от 2006 г. - приблизително с 31%.

Индексът  Case-Shiller е уникален по това, че измерва цените на тримесечна последователна база, така че стойностите от юни включват транзакциите от април и май.

Други измервания на имотните цени показват дори по-големи промени. CoreLogic съобщи за повишение от 2,5% на годишна база, а пресмятането на цените на ипотеките, купени или гарантирани от Fannie Mae или Freddie Mac, посочи покачване с 3,6%.

Активността на имотния пазар се покачва по-бързо дори и от цените. Средно за последните три месеца продажбите на жилища са отбелязали скок с 21% в сравнение със същия период на миналата година.

Почти рекордно ниските проценти на ипотеките и бавно подобряващият се пазар на труда помогнаха за по-ведрата обстановка на имотния пазар. Също така високите цени са подпомогнати и от по-малко потиснатата пазарна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
fallback