fallback

В Япония купуват жилища в очакване на увеличение на данъците

Планираното нарастване на данъка върху продажбите кара мнозина да се активизират и да изпреварят новите цени

13:30 | 27.08.12 г.

Рекордно ниските ипотечни лихви и възможността за повишение на потребителския данък, което ще увеличи цената на средностатистическо жилище със сума, достатъчна за покупката на новата "Тойота Корола", кара японците да действат, пише Bloomberg.

Новите жилищни заеми са скочили с 14,7% през второто тримесечие на годишна база, което е най-сериозното им повишение от март 2006 г. насам. До края на март 2014 г., когато данъкът върху продажбите ще бъде увеличен от 5 на 8%, се очакват покупки на жилища за още 16,5 млрд. долара, сочат изчисления на Института за изследвания NLI в Токио и на консултантския отдел на Nippon Life Insurance.

Инвестициите в жилища са нараснали с 3,8% до 13,1 трлн. йени през финансовата година, завършила на 31 март, което е първото им повишение от пет години насам, показват официални данни.

По данни на централната банка през трите месеца до края на юни японските банки са предложили нови заеми за покупка на жилища на стойност 2,98 трлн. йени, като по този начин общият размер на неизплатените заеми достига 107,1 трлн. Йени.

Най-много от новите заеми са били отпуснати от търговските банки (66%), следвани от Японската агенция за жилищно финансиране (15%). Останалите са от други финансови институции.

През август премиерът Йошихико Нода спечели одобрението на парламента за предложението си да удвои 5% данък върху продажбите в страната за първи път от 1997 г. насам с цел да намали степента, до която правителството разчита на дългове.

Редица асоциации от сектора на имотите и фондовете настояват данъците върху покупките на жилища да бъдат понижени, за да се противодейства на очакваното забавяне след увеличението на налога.

Според законопроекта данъкът ще бъде повишен до 8% през април 2014 г. и до 10% през 2015 г. Той съдържа клауза, която позволява прилагането му да бъде отменено в зависимост от състоянието на икономиката.

Преди последното повишение на данъка от 3 на 5% в началото на азиатската финансова криза през 1997 г. инвестициите в жилища в Япония нараснаха до близо 28 трлн. йени през април 1996 г.

Покупките на жилища в последния момент преди новия по-висок налог да влезе в сила възлязоха на около 2,4 трлн. йени. Според Таро Саито от NLI пикът на подобни сделки този път вероятно ще настъпи през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Най-печеливши от засиленото търсене на жилища вероятно ще бъдат строителните компании, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 20.08.22 г.
fallback