fallback

Намаляват собствениците на жилища в САЩ с отрицателен капитал

Лекият ръст на цените и засилените продажби са се отразили позитивно на собствениците на жилища, които дължат повече по кредитите, отколкото струват имотите им

11:04 | 24.08.12 г.

Броят на собствениците на жилища в САЩ, които дължат по ипотечните си кредити повече, отколкото струват в момента домовете им, е паднал с около 400 хил. души през второто тримесечие, след като цените на имотите в страната тръгнаха нагоре, предаде Bloomberg.

Около 15,3 млн. собственици на жилища, или почти 31% от кредитополучателите, са били с отрицателен капитал към 30 юни, сочат данни на базираната в Сиатъл компания Zillow Inc.

Общият отрицателен капитал възлиза на 1,15 трлн. долара към края на второто тримесечие, или с 42 млрд. долара по-малко, отколкото през предходния аналогичен период.

През юли продажбите на съществуващи жилища са нараснали на годишна база до 4,47 млн. бр., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ. Средната цена на жилище е била 187 300 долара, или с 9,4% над нивата отпреди година. Това е най-високото равнище от януари 2006 г. насам.

За продажба са били обявени 2,4 млн. жилища.

По данни на Федералната агенция за жилищно финансиране цените на жилищата са се повишили с 1,8% през второто тримесечие спрямо предишното заради рекордно ниските лихви и затегнатите запаси.

Увеличението на цените с отчитане на сезонните фактори е най-голямото от четвъртото тримесечие на 2005 г. насам. На годишна база жилищата са поскъпнали с 3%.

Продажбите на нови жилища през юли са нараснали с 3,6% на годишна база до 372 хил., което е най-високото ниво от две години насам, показват данни на министерството на търговията. На пазара към края на юли е имало 142 хил. нови жилища, или най-малко от 1963 година.

Продажбите на стари жилища са се повишили с 2,3% на годишна база до 4,47 млн. бр. през юли, показват още данните на асоциацията.

При подобно темпо за продажбата на всички съществуващи имоти на пазара биха били нужни около 6,4 месеца спрямо 6,5 месеца към края на юни.

По изчисления на организацията средната цена на съществуващо жилище през юни е била 188 800 долара в сравнение със 180 300 долара през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 04.09.22 г.
fallback