fallback

Инвеститорът в молове Plaza Centers се отказва от проекта си в София

Компанията отлага с 1 година строителството на проекта си за търговски център в Шумен

10:36 | 23.08.12 г.

Инвестиционната компания Plaza Centers, която развива търговски центрове в Централна и Източна Европа и Индия, се отказва от проекта си в София, посочва се в отчета на компанията за първите шест месеца на годината.

Plaza Centers обяви през 2009 г., че е придобила контролиращ дял в проект за изграждането на търговски и офис комплекс в София. Реализацията му обаче беше отложена заради кризата.

От Plaza Centers обясняват, че отказът от реализация на проекта в София е част от стратегията им за намаляване на задлъжнялостта. В тази връзка компанията отписва от баланса си и банков кредит за 6 млн. евро.

Компанията има още един проект за търговски център в България - Shumen Plaza в Шумен. От отчета й за първото полугодие обаче става ясно, че строителството на мола ще бъде отложено с една година и се очаква да започне през 2014 г., а не през 2013 г., както беше обявено по-рано.

Ако изграждането на проекта започне, търговският център в Шумен се планира да бъде готов през 2015 г.

Към края на юни Plaza Centers отчита нетна загуба в размер на 7 млн. евро заради увеличението на другите финансови разходи на компанията през първото полугодие. За сравнение, по същото време на миналата година беше регистрирана нетна печалба в размер на 32 млн. евро.

Приходите от основната дейност на компанията обаче са нараснали с 42% до 33,7 млн. евро през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението се дължи на ръста на приходи от наеми заради по-големия брой работещи търговски центрове.

От Plaza Centers припомнят, че през март отвори врати молът им в Крагуевац, Сърбия, който е първият проект на компанията извън столицата Белград. Към края на първото полугодие търговският център е запълнен на 98%.

Компанията е открила и два мола в Индия, като заетостта в единия е достигнала 70 на сто, а в другия – 85%.

Общата стойност на активите на Plaza Centers към края на полугодието се е свила до 1,14 млрд. евро от 1,3 млрд. евро към края на миналата година. Намалението се дължи на приключилата сделка за 47 мола в САЩ.

В Щатите Plaza Centers притежават още 2 мола, чиято продажба предстои да бъде финализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
fallback