fallback

Инвеститорът в молове Atrium отчете ръст на доходите от наем през първото полугодие

Въпреки че компанията възобнови плановете си за разширяване в Централна и Източна Европа, проектът й за мол в София остава замразен

16:30 | 17.08.12 г.

Инвестиционната компания Atrium European Real Estate, специализирана в изграждането и управлението на търговски центрове в Източна Европа, съобщи, че печалбата преди данъци, такси и амортизации за първото полугодие се е увеличила с близо 37% на годишна база до 76,4 млн. евро.

Компанията отчита, че брутният доход от наем е нараснал с 13% през първото шестмесечие до 96,2 млн. евро, а нетният доход от наем се е увеличил със 17,5% до 91,7 млн. евро.

Стойността на портфолиото на Atrium, което се състои от общо 155 актива, е нараснала до 2,1 млрд. евро през второто тримесечие от 2 млрд. евро през първите три месеца на годината, посочва се още в отчета на компанията.

Изпълнителният директор на Atrium Рейчъл Лавин изрази задоволството си от постигнатите резултати и особено от ръста на доходите от наем в тежки икономически условия.

Лавин отбелязва, че компанията продължава да подобрява и дълговата си позиция чрез обратно изкупуване или погасяване на натрупаните задължения.

„Въпреки, че активността на инвестиционния пазар остава изключително ниска, ние ще продължим да придобиваме активи на основните пазари, на които оперираме, съгласно плановете за развитие на компанията“, посочи още Лавин.

Atrium има проект за мол и в София, в кв. „Малинова долина“, който трябваше да бъде изграден до 2009 г.

Проектът обаче беше замразен заради кризата и все още компанията не планира да го възобнови, въпреки че още миналата година започна отново да разширява съществуващи обекти и да придобива активи в Централна и Източна Европа.

В началото на тази година компанията съобщи, че планира да инвестира 210 млн. евро в нови проекти в региона, като се концентрира основно върху пазарите в Полша и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
fallback