fallback

Как Олимпиадата в Лондон ще се отрази на цените на жилищата

Надеждите за съживяване на жилищния пазар в източната част на британската столица засега не се оправдават

09:35 | 17.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Олимпийският огън в Лондон спря да гори, но строителните предприемачи все още се надяват, че приключилата вече Олимпиада ще запали замиращия пазар на жилища в източната част на града, пише The Wall Street Journal.

Когато столицата на Великобритания спечели правото да бъде домакин на Олимпиадата през 2012 г. преди седем години, строителните компании се надяваха събитието да съживи тази вече занемарена част на града. Но "олимпийският ефект" върху местните цени на жилищата до този момент не се усеща.

Действително наемните нива в региона достигнаха рекорди през настоящата година, но като цяло средните цени са все още далеч от мечтите на строителните предприемачи отчасти и заради рецесията, обхванала страната.

„Вълнението за това какво ще се случи на пазара на недвижми имоти беше голямо", коментира Найджъл Луис, анализатор в сайта за обяви FindaProperty.com. Той обаче отбелязва, че прогресът не e чак толкова настъпателен.

Въпреки големите амбиции, домакините на Олимпийските игри често са ставали свидетели на разочароващи резултати за икономическото развитие, въпреки многомилиардните вложения в инфраструктура и други съоръжения.

„Строителството на стадиони не е начин да се повиши икономическата активност в региона, в действителност в много случаи това може да направи точно обратното", коментира Константин Контокоста, професор в Schack Institute of Real Estate към Университета в Ню Йорк.

Според него лятната Олимпиада е довела до ръст на цените на имотите само в два от петте градове-домакини от 1984 г. до 2000 г. „Изхвърлянето с прекалено големи инвестиции не необходимо да добавя стойност в дългосрочен план, както и да подобри привлекателността на градовете“, пояснява Контокоста.

През последните две години заради Олимпиадата Лондон успя да привлече около 1,6 млрд. паунда (2,5 млрд. долара) предимно чуждестранни частни инвестиции за строителство на жилища и бизнес имоти. Повишението на цените на жилищата обаче е нищожно и ограничено до няколко зони около Олимпийския парк, казват анализатори.

След като Лондон спечели домакинството за Олимпиадата през настоящата година, това просто стесни ножицата между по-слабо проспериращите източни райони на града и по-добре развиващите се западни от 20 на 10 на сто. Оттогава досега обаче разликата в цените отново се задълбочи, като източните части на британската столица изостават с 35%.

Някои анализатори са по-оптимистични и предричат, че жилищният пазар на Източен Лондон в крайна сметка ще се съвземе, но това ще се случи след години, а не месеци. Според Йоланда Барнс от Savills Олимпиадата е просто част от процеса по възраждането на западналата бивша индустриална зона на града.

Оттук насетне следва изграждането на съвременна инфраструктура, която адекватно да свърже региона с другите части на британската столица. Интерес към тази част на Лондон вече проявяват чуждестранни инвеститори, а експерти прогнозират, че все повече хора ще се интересуват от покупка на собствено жилище в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 05.09.22 г.
fallback