fallback

Наемите на жилища във Великобритания устойчиво нарастват

Все повече британци заживяват под наем заради невъзможността да си купят собствено жилище

14:59 | 16.08.12 г.

Брутната доходност от наеми расте, като е най-висока в северните части на страната. Снимка: Ройтерс

Великобритания може и да тъгува по края на Олимпиадата в Лондон, но една група хора все още се усмихват: собствениците на жилища, пише онлайн изданието The Move Channel.com.

Въпреки че повечето от тях се възползваха активно от крактосрочните ползи от треската по игрите, истинските печалби се крият в дългосрочния пазар на наеми.

Докато за купувачите на първи дом продължава да е трудно да се включат в редиците на собствениците, все повече хора решават да живеят под наем. По данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) през последните 12 месеца наемите на Острова са се покачили с 4,3%.

От консултантската компания LSL пък отчитат, че през юни наемите в Лондон са се повишили за трети пореден месец, достигайки рекордните 1 047 паунда, докато за страната като цяло те са само с 2 паунда под историческия максимум от 720 паунда, отчетен миналия октомври.

Данните показват, че брутната доходност от наеми е нараснала с 0,2% за миналата година, достигайки 6,2% през юни.

Наемите в столицата може и да са най-високи, но извън Лондон общата възвръщаемост е още по-силна, като северната част на страната доходността достига 7%.

По данни на Съвета на ипотечните кредитори кредитирането за покупка на имоти с цел отдаване под наем е нараснало с 5% през второто тримесечие на тази година, като обемът на заемите е с 14% над нивата отпреди година.

Само преди десетина години във Великобритания е имало едва 89 хил. ипотеки за жилища, купени с цел отдаване под наем, докато сега броят им е набъбнал до 1,42 млн. на обща стойност над 160 млрд. паунда.

Според RICS наемите ще продължат да се покачват заради нарастващото търсене.

Всъщност повишението на търсенето изпреварва промяната при предлагането през всяко едно от тримесечията от първата половина на 2009 г. насам. Ножицата като че ли се свива, но от RICS са на мнение, че тя все още е достатъчно голяма, за да гарантира, че наемите ще нараснат с още 4% през идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
fallback