fallback

Влошава се достъпността на жилищата в САЩ

Ръстът на цените през второто тримесечие е намалил възможностите на домакинствата със средните за страната доходи да купят свой собствен дом

12:02 | 16.08.12 г.

Заради отчетеното леко поскъпване на жилищата в градските райони на САЩ се наблюдава влошаване на достъпността им през второто тримесечие на тази година, сочат последните нива на индекса за достъпност на жилищата, изчисляван от американската асоциация на жилищните строители на, съобщи онлайн изданието World Property Channel.

Най-новите данни показват, че 73,8% от всички нови и съществуващи жилища, продадени в страната през второто тримесечие, са били достъпни за семейства със средния за страната годишен доход от 65 хил. долара.

За сравнение, през първото тримесечие този дял бе 77,5%.

До голяма степен понижението на индекса се дължи на по-високите цени в градовете - в 92% от тях средната цена на жилищата се е покачила през второто тримесечие.

Най-достъпният от големите жилищни пазари в САЩ през второто тримесечие е Янгстаун-Уорън-Бордман, щата Охайо, където 93,4% от всички продадени жилища са били достъпни за домакинства със средния за района доход от 55 700 долара годишно.

Сред останалите райони в тази категория са Дейтън, щата Охайо, Бъфало-Ниагарски водопад, щата Ню Йорк, Индианаполис-Кармел, щата Индиана, и Модесто, щата Калифорния.

В същото време Ню Йорк-Уайт Плейнс-Уейн, щата Ню Йорк, запазва водещите си позиции при най-недостъпните големи жилищни пазари в страната за 17-то поредно тримесечие. Там едва 29,4% от продадените за периода жилища са били достъпни за семейства със средния за района годишен доход от 68 300 долара.

Сред останалите големи градове в дъното на класацията са Сан Франциско-Сан Матео-Редууд Сити, щата Калифорния, Бриджпорт-Стамфорд-Норуолк, щата Кънектикът, Санта-Ана-Анахайм-Ървин, щата Калифорния, и Лос Анджелис-Лонг Бийч-Глендейл, щата Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 20.08.22 г.
fallback