fallback

Китайските строители занижиха активността си на търговете за земи

Политиката на Пекин за "охлаждане" на жилищния пазар оказва натиск върху строителните фирми, които изчакват, за да видят дали обратът на пазара е траен

09:20 | 16.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

На пазара на недвижими имоти в Китай започват да се появяват признаци на скромно съживяване, но слабата активност на строителите на търговете за парцели е доказателство, че кампанията на Пекин да свали цените продължава да оказва натиск върху пазара на жилища в страната, пише Wall Street Journal.

В няколко големи китайски града бяха проведени търгове за земи с разочароващи резултати. Това са лоши новини за местните власти, които получават голяма част от приходите си от продажби на парцели.

По данни на министерството на финансите приходите от сделки със земи в национален мащаб са намалели с 27,1% до 1,35 трлн. юана (212,1 млрд. долара) през първите седем месеца на тази година спрямо същия период на 2011 г.

В опит да охлади нагорещения пазар на имоти, централното правителство в Пекин предприе стъпки, включващи рестрикции за кредитирането на строителните фирми, по-високи изисквания за първоначалните вноски за купувачите и ограничения за броя на жилищата, които домакинствата имат право да притежават.

Тези мерки успяха да доведат до спад на цените през тази година, но през юни и юли жилищата пак започнаха да поскъпват.

Някои от по-големите компании, като China Vanke например - най-голямата публична строителна компания в страната, побързаха да излязат на пазара на земи за строителство. Други обаче все още изчакват местните правителства да намалят цените или пък да стане ясно дали на пазара на жилища действително настъпва траен обрат.

Местните власти получават средно около 25% от доходите си от продажба на парцели. Част от приходите от продажбите на земи на местно ниво са предвидени за строителството на достъпни жилища.

Миналата седмица от Пекин упрекнаха местните власти, че не проявяват инициатива при изпълнението на програмата за строителство на социални жилища, по която трябва да бъдат изградени 36 млн. жилища за социално слаби семейства до края на 2015 г. Според централното правителство много от вече изградените апартаменти на практика не отиват при хора, които реално се нуждаят от дом.

Разочароващите търгове за продажба на парцели могат да обяснят и поредицата от мерки, предприети от местните власти с цел да избегнат политиките на централното правителство. Над 50 града въведоха специални данъчни облекчения за купувачите на първи дом, инструктираха банките да намалят лихвите по заемите за покупка на жилище и създадоха стимули за инвеститори от други райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
fallback