fallback

Очакват още по-голямо "oхлаждане" на пазара на имоти в Китай

Оживлението при цените от последните два месеца няма да продължи заради ограничителните мерки, които действат на жилищния пазар в Китай

09:00 | 14.08.12 г.

Наблюдаващото се напоследък съживяване на цените на жилищата в Китай няма да продължи, тъй като страната няма да облекчи ограничителните мерки в сектора на имотите дори в името на икономическия растеж, твърдят експерти от бранша, цитирани от агенция Xinhua.

Мерките за затягане на пазара, въведени през 2010 г. с цел понижаване на цените на жилищата, въведоха ограничения за броя на притежаваните жилища в няколко градове, по-високи пръвоначални вноски по ипотечните кредити и по-големи данъци върху имотите.

Резултати от тези мерки вече има. Напоследък обаче обемът на продажбите, както и цените, започнаха да се покачват в редица първостепенни и второстепенни градове, като предизвикаха догадки за следващите стъпки на правителството.

Според експерти това повишение е временно, а централното правителство ще продължи да прилага мерките за контрол, въпреки заявеното си намерение да стабилизира икономическия растеж, който видимо се забавя.

Джу Джуни, вицепрезидент на Китайската асоциация за недвижими имоти, е на мнение, че за повишението на цените роля играят много фактори.

"Гиганти от бранша като Vanke и Evergrande поведоха тенденцията на понижаване на цените, което накара много фирми да засилят собствените си продажби, като започнат да предлагат остъпки", твърди експертът.

Друга причина бе решението на централната банка да понижи основната лихва на два пъти през юни и юли, за да даде тласък на икономиката, допълва той.

"Трябва да обърнем внимание, че въпреки че продажбите и цените на жилищата се покачват стабилно на месечна база, инвестициите в нови имоти, строителни проекти и покупка на земя за строеж намаляват на годишна база", посочва Джу.

Според Джоу Уейдзюн, изпълнителен вицепрезидент на гиганта Vanke, основните причини за повишението на цените са търсенето, както и облекчените условия за кредитиране за купувачите на първи дом.

Лиу Сяогуан от Beijing Capital Group предупреждава, че фирмите за имоти трябва да се подготвят за трудни времена, тъй като пазарът ще продължи да се бори да постигне баланс през идните няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback