fallback

Срив на пазарите на бизнес имоти в Испания и Италия

Резкият спад на сделките отразява опасенията на инвеститорите, свързани с притежаването на материални активи в двете държави

13:27 | 13.08.12 г. 2

Пазарите на бизнес имоти в Испания и Италия са пред колапс. Броят на сделките и в двете държави е паднал с над 90%в периода април-юни, предаде Financial Times.
 
През второто тримесечие на годината в Испания са регистрирани само три сделки в сравнение с 58 през първите три месеца на годината. В Италия спадът е още по-ярко изразен, като собствениците си са сменили едва две сгради спрямо 56 по-рано, сочат данни на Real Capital Analytics.
 
Резкият спад на сделкитеотразява опасенията на инвеститорите, свързани с притежаването на материални активи в двете държави, като се има предвид несигурната посока на икономиката в еврозоната.
 
Общата стойност на сделките с офиси, магазини и промишлени имоти в Испания през второто тримесечие възлиза на 67 млн. евро, което е със 74% под 260-те млн. евро, отчетени през първото тримесечие. Така за първи път в обемът на сделките в Испания е по-нисък от тази в съседна Португалия, отбелязва изданието.
 
Слабата активност през изминалото тримесечие, която съвпадна с рязкото повишение на разходите по кредитирането за страната, предполага, че дори и апетитът за покупка на проблемни имоти се е поохладил.
 
"В момента няма как да се определи ценообразуването на пазара. Банките държат запаси за осем години, така че как е възможно изобщо нещо да бъде оценено", коментира пред изданието високопоставен служител от испанска компания за частен капитал, пожелал анонимност.
 
Водещи икономисти от имотния бранш пък твърдят, че испанските и италианските инвеститори отказват да признаят реалното състояние на пазарите си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback