fallback

Подобрява се достъпът до кредити за китайските строителни компании

От Standard & Poor's не очакват цените на жилищата в Китай да паднат с повече от 5% през следващите шест месеца

12:17 | 13.08.12 г.

В китайския сектор на недвижимите имоти има признаци за стабилизация, като през последните месеци се наблюдава подобрениe на условията за работа и кредитиране на строителните компании, посочва кредитната агенция Standard & Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

В доклада се посочва, че купувачите се завръщат на пазара, след като през по-голямата част на 2011 г. бяха в позиция на изчакване.

Продажбите нарастват благодарение на решението на правителството да премахне част от кредитните ограничения и да намали лихвите.

Въпреки че цените на имотите може би ще продължат да падат и през следващите шест месеца, от Standard & Poor's са на мнение, че този спад ще е с по-малко от 5%.

"Ликвидността на някои фирми се подобри, след като те продадоха активи и рефинансираха кредити с наближаващ падеж, за да избегнат фалит. В същото време обаче поляризацията между най-слабите и най-силните играчи на китайския пазар на имоти става все по-ярка", посочва кредитният анализатор от компанията Бей Фу.

В същото време обаче, въпреки стабилизирането на продажбите, по-ниските цени ще доведат до по-слаби печалби за всички строителни компании през следващите година-две, посочват от Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 07.09.22 г.
fallback