fallback

Строителството на многофамилни жилищни сгради в САЩ се съживява

Строителите имат по-добър достъп до финансиране, а търсенето на апартаменти в Щатите се засилва, което предполага, че ще започнат повече нови проекти

15:14 | 10.08.12 г. 1

Цените на жилищата в САЩ все още не могат да се отлепят от дъното, но предградието Бетесда на столицата Вашингтон, както и много други райони в страната, са осеяни с жълти табели, рекламиращи планове за строителство или молби за зониране, пише Financial Times.

Почти нито един от тези планове обаче не е за къщи, а за многофамилни жилищни сгради - доказателство, че поне еедин сегмент от жилищния пазар в Щатите се връща към живот.

От пет години американският строителен сектор е в дълбока криза, но подемът при блоковете дава надежди.

Издадените разрешителни за строеж на блокове са скочили със 110% спрямо 2009 г. в сравнение с ръста от 26% на издадените като цяло разрешения за ново строителство.

Едно от всеки три разрешителни, издадени през тази година, е за строеж на апартамент, докато преди десетина години това съотношение беше по-малко от едно към пет, посочва изданието.

Причината за съживяването се крие в комбинация от фактори, създаващи почти идеални условия за сегмента.

На първо място, по време на бума имаше много повече свръхзастрояване при еднофамилните, отколкото при многофамилните сгарди.

И все пак, когато настъпи кредитният срив, строителството на апартаменти пострада почти толкова, колкото и строителството на къщи, тъй като техните изпълнители разчитат силно на банково финансиране. През 2009 г. разрешителните за строеж на блокове паднаха със 75% в сравнение с 2008 г.

Пониженото предлагане бе съпроводено от нарастващо търсене от страна на семейства, принудени да напуснат домовете си заради просрочени ипотеки. Това доведе до понижение на обема на незаетите жилища в блокове и ръст на наемите.

В същото време ситуацията с кредитирането започва леко да се отпуска, което позволява на строителите да стартират нови проекти.

До момента съживяването в строителния бранш не е набрало кой знае каква скорост и е концентрирано основно в няколко града, където икономиката продължава да е силна, като Вашингтон, Сан Франциско и Сиатъл. В същото време обаче има и данни за затягане на пазара на наеми в някои второстепенни градове.

Като се има предвид липсата на строителство през последните пет години, ръстът на наемите едва ли ще спре, което на свой ред ще предизвика ускоряване на темпото на строителство на апартаменти, посочва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
fallback