fallback

Цените на еднофамилните жилища в САЩ са се повишили през второто тримесечие

Средната продажна цена на имотите е нараснала със 7,3% на годишна база до 181 500 долара

18:56 | 09.08.12 г.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ са се повишили в повечето американски градове през второто тримесечие на годината, показват данни на американската асоциация на брокерите на недвижими имоти, предаде Bloomberg.

Статистиката на организацията сочи още, че стойностите на имотите в Страната на неограничените възможности са се повишили най-много от 2006 г.

Средната продажна цена на еднофамилно жилище в САЩ се е увеличила в 110 от 137-те градове, в които асоциацията наблюдава цените на имотите за статистически цели, през второто тримесечие.

За сравнение, през първите три месеца на годината беше измерено повишение на продажните цени в 74 американски града и прилежащите им райони.

Средната продажна цена на еднофамилно жилище в САЩ е била 181 500 долара през второто тримесечие, което е със 7,3% над средната цена, отчетена през същия период на миналата година.

Намаляват и запасите от жилища на американския пазар на имоти, посочват от организацията. През второто тримесечие продавачите са намалели с 24% до 2,39 млн.

Селия Чен, икономист в Moody’s Analytics, обаче предупреждава, че все още има риск от спад на цените на жилищата в Щатите.

Една от заплахите е т. нар. “сив запас” от имоти – жилищата, които вече са в процедура по налагане на възбрана заради забавени плащания по ипотеките на собствениците им. Тези жилища предстои да излязат на пазара.

Данните на RealtyTrac показват, че само през юли са стартирали 6% повече процедури  по налагане на възбрана върху имоти.

Сделките с проблемни жилища обаче са намалели през второто тримесечие, показват данни на брокерската асоциация. В периода април-юни те са били 26% от общия обем на реализираните сделки с имоти срещу 3+% дял, отчетен през първите три месеца на годината.

Почти без промяна е останал делът на купувачите, които са платили в брой – 29% от общия брой купувачи през второто тримесечие спрямо 30% през първото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 29.08.22 г.
fallback