fallback

Рейтингите на дружествата за инвестиции в имоти в Европа може да тръгнат надолу

Заради слабия ръст на наемите и непомръдващите оценки на имотите инвестиционните дружества трудно ще намалят задлъжнялостта си, посочват от Fitch

08:20 | 10.08.12 г.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings обяви, че рейтингите на големите европейски дружества за инвестиции в имоти през 2012 г. вероятно ще бъдат понижени заради ограничената им способност за понататъшно намаляване на задлъжнялостта им, въпреки силния дефанзивен бизнес модел на сектора, предаде Ройтерс.

Слабият ръст на наемите във Великобритания и Континентална Европа вероятно ще продължи до края на 2012 г., прогнозира агенцията.

Доходността от инвестициите в имоти също намалява, а оценките на имотите вероятно ще запазят нивата си, заради което не може да се очаква, че задлъжнялостта на дружествата ще намалее значително през тази година, допълват от Fitch.

Коефициентът на покритие на нетните разходи за лихви също едва ли ще се подобри, като се има предвид, че наемателите в повечето сектори са под натиск да свиват разходите си. В резултат на това рейтингите няма да могат да тръгнат към повишение, обяснява агенцията.

От Fitch допълват, че в някои сегменти на пазара на имоти наемите устойчиво нарастват, като например търговските имоти в центъра на Лондон и първокласните локации в Европа.

Като цяло за сектора на имотите в Европа, Близкия изток и Африка обаче от рейтинговата агенция не очакват сериозни движения на наемните нива, тъй като и наемателите, и търговците в цяла Европа продължават да търсят начини да намалят разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 03.09.22 г.
fallback