fallback

Китай може да въведе още мерки за контрол на имотния сектор

Правителството разполага с още механизми за по-строга политика, включително и увеличение на данъците върху сделките

12:40 | 09.08.12 г.

 

Китай може да наложи нови мерки за контрол на имотния сектор още през този месец, след като проверяващ екип на правителството се завърне в Пекин, съобщава официалното издание China Securities Journal, цитирано от Reuters.

Правителството все още има възможности за затягане на политиката, включително чрез повишаване на данъка върху покупко-продажбата на съществуващи жилища и удължаване на действието на пробен данък върху имотите, посочва вестникът, без да разкрива източниците си на информация.

Новите мерки ще са базирани на резултатите от протичащата проверка и вероятно ще бъдат въведени през този месец, тъй като правителството ще се опита да избегне традиционния период на разпродажба на имоти през септември и октомври.

В края на юли Китай изпрати осем екипа в 16 провинции със задачата да проверят изпълнението на мерките за затягане на жилищния пазар.

Проверката цели "твърдо" да ограничи спекулациите в бранша и да консолидира резултатите от правителствената политика. До момента критики за това, че не са изпълнявали държавните мерки "строго", са отправени към 4 провинции - Хубей, Хунан, Хъбей и Шандун,  твърдят местните медии.

В същото време данни от частни компании дават повод да се смята, че на пазара на имоти настъпва обрат.

През юли цените на жилищата отчетоха най-силното си повишение от повече от година насам - с 0,3% спрямо юни. Ръст има в най-много градове от 11 месеца насам на фона на по-оптимистичните нагласи на купувачите, след като централната банка свали основната лихва.

"Китай няма да премахне мерките в жилищния сектор, докато той отново не си стъпи на краката", твърди Ю Лян, президент на China Vanke, най-голямата строителна фирма в Китай по пазарна стойност, търгувана на местните борси.

"За да може централното правителство да започне да облекчава мерките, браншът трябва първо да възвърне здравословното си състояние. А кога ще стане това, не мога да кажа със сигурност", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback