fallback

Бъдещето на бизнеса с имоти на Deutsche Bank остава неясно

Банката обяви преди няколко месеца, че проучва възможността за продажба на RREEF, но окончателно решение още няма

11:25 | 08.08.12 г.

Усилията на Deutsche Bank да продаде групата си от фондове за недвижими имоти оказва своето влияние върху един от най-големите бизнеси с инвестиции в имоти в света, пише The Wall Street Journal.

Изминаха няколко месеца, след като банката за първи път обяви, че проучва възможността да продаде бизнеса си с имоти, известен като RREEF, но инвеститорите все още са несигурни за бъдещето му.

Липсата на ясна посока в плановете на финансовата институция поставя дружеството за недвижими имоти в неизгодна позиция спрямо конкурентите му, коментират инвеститори и консултанти. Много пенсионни фондове се пренасочват към по-сигурните фондове за имоти и търсят нови мениджъри, затова е възможно да се поколебаят, преди да вложат парите си в RREEF поради несигурните перспективи пред компанията.

Новият мениджърски екип на Deutsche Bank е на път да приключи с изготвянето на плановете си за стратегически промени, които обхващат цялата компания. Те включват и RREEF. Компанията управлява активи за 56 млрд. долара и инвестира основно в бизнес имоти по цял свят.

RREEF е смятана за едно от най-ценните дружества в бизнеса на Deutsche Bank, който се оценява на около 694 млрд. долара.

Въпреки че все още не е ясно как промените в компанията ще се отразят на RREEF, някои анализатори прогнозират, че за продажба може да бъде предложено цялото дружество или част от него. Други експерти от средите на RREEF обаче очакват банката да задържи бизнеса.

Към края на юни един от най-големите фондове в рамките на RREEF - този в САЩ, оценяван на 5,5 млрд. долара, съобщи, че е получил искания за обратно изкупуване на дялове на стойност 150 млн. долара. Въпреки че това е малка част от фонда и Deutsche Bank разполага със средствата да удовлетвори тези искания, те са в разрез с успеха на подобни нискорискови фондове, управлявани от нейни конкуренти. J.P. Morgan Chase и UBS например разполагат с по над 1 млрд. долара средства от инвеститори, чакащи да бъдат включени във фондовете им за имоти в САЩ.

Освен това RREEF се отказа от плановете си да набере нов фонд за имоти за 1,24 млрд. долара. През последните месеци фирмата съкрати 8% от инвестиционния си персонал, който в момента наброява около 550 души. Двама от най-висшестоящите специалисти по имотни дългове в RREEF миналата седмица се прехвърлиха в конкурентната Clarion Partners.

Слуховете за продажбата на RREEF се появиха за първи път миналата есен, когато Deutsche Bank обяви, че обмисля различни варианти за бъдещето на целия си бизнес за управление на активи.

След като десетки фирми изявиха интерес към бизнеса, банката обяви, че води преговори с Guggenheim Partners, но по-късно отрече информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 28.08.22 г.
fallback