fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа намаляват

Консултантска компания отчита, че инвестициите в бизнес имоти в региона са се свили с 60% през второто тримесечие спрямо първото

08:30 | 08.08.12 г.

Директните инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа през второто тримесечие са се свили с 60% спрямо първите три месеца на годината до 327 млн. евро, показват данни на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

За първите шест месеца на годината общият обем на инвестициите в бизнес имоти в региона възлиза на 1,2 млрд. евро. Това е под средния обем на инвестициите за първото полугодие от 2011 г. насам, който се изчислява на 1,6 млрд. евро, посочват експертите.

„След две години на стабилен растеж през първото полугодие инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа намаляха, като особено осезаемо е свиването през второто тримесечие“, коментира Магали Мартон от консултантската компания.

Тя посочва, че между пазарите в региона има сериозни различия. „В Чехия например обемът на инвестициите се увеличи през второто тримесечие до 159 млн. евро, за разлика от Полша, където обемът на инвестициите се сви от 717 млн. евро през първото тримесечие до само 122 млн. евро през второто“, посочва Мартон.

Тя уточнява, че делът на инвестициите в бизнес имоти в Полша и Чехия е 90% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в целия регион.

От компанията отчитат, че в периода април-юни на пазарите в Централна и Източна Европа и особено в Полша и Чехия са се завърнали вътрешните инвеститори. По-малко активни са били регионалните инвеститори – тези, които се намират в Европа, но инвестират извън родните си държави.

Офисите продължават да са предпочитаният от инвеститорите в региона клас активи, като са привлекли около 60% от общия обем инвестиции през второто тримесечие. Регистрирано е намаление на инвестициите в търговски площи за периода заради влошените икономически перспективи и рисковете от намаляване на потреблението.

Магали Мартон предупреждава, че може да се очаква допълнително свиване на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа.

„Предстои да се види ефекта от намаляването на задлъжнялостта на банките. За момента банките в региона се доказаха като стабилни и устойчиви на кризата, но заради новите регулации се засилват тенденциите да се изтеглят средства към банките-майки, което също ще се отрази върху инвестициите в имоти“, обяснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
fallback