fallback

Очакват инвестициите в имоти в Европа, Близкия изток и Африка да намалеят през 2012 г.

Ключовите пазари продължават да привличат най-много инвестиции, Скандинавските страни изместиха Германия и вече са водещ пазар

12:57 | 07.08.12 г.

Обемът на инвестициите в недвижими имоти в Европа, Близкия изток и Африка ще достигне 112 млрд. евро през тази година, или с 11% под нивата, отчетени през 2011 г., прогнозира Дейвид Хъчингс, експерт в консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.info.

Обемът на инвестициите в региона се е повишил с 8% до 29,2 млрд. евро през второто тримесечие на тази година в сравнение с първото, но на годишна база увеличението е със само 0,6%.

Данните за първата половина на годината също показват, че инвестициите в имоти в региона се свиват. Регистриран е  спад от 17,7% в сравнение с втората половина на 2011 г.

Като цяло ключовите пазари продължават да привличат най-много инвестиции, като 60% от обемът им през първото полугодие е съсредоточен на пазарите на Великобритания, Франция и Германия.

В същото време, въпреки че обемите на инвестициите в тези 3 държави са се повишили с 12,3% благодарение основно на привлечените от Франция нови инвестиции, големите победители са държавите от Скандинавския регион, които изместиха Германия и вече са водещ пазар.

Силно повишение на инвестициите се отчита и в Източна Европа, особено в Русия, посочва се в доклада на консултаннтската компания.

Експертите очакват скоро да започне стабилно увеличение на обема на активите, пускани на пазара от банки и други институции.

Най-голям обем от проблемни имоти се очаква да излезе на пазара в Испания, след като правителството в Мадрид получи първия транш от спасителния заем за банковия сектор, тъй като испанските власти поеха ангажимент да „прочистят“ балансите на финансовите институции от проблемните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 26.08.22 г.
fallback