fallback

Забавянето на пазара на жилища в Сингапур продължава

Ограничават се спекулативните сделки на пазара, намалява и желанието на чужденци и фирми да купуват жилища

11:39 | 03.08.12 г.

Ръстът на цените на жилищата в Сингапур се забавя от осем тримесечия насам, след като местните власти предприеха мерки за охлаждане на пазара, пише онлайн изданието Global Property Guide.

За 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2012 г. индексът на цените на частните жилищни имоти в азиатската страна е нараснал с 1,9%, сочи официалната статистика. С отчитане на инфлацията обаче той реално е паднал с около 3,3% на годишна база.

Тези стойности са в рязък контраст със скока от 38,2%, отчетен по същото време на миналата година.

На тримесечна база цените на частните жилищни имоти в страната са нараснали с 0,4% (-0,8% с отчитане на инфлацията).

Вторичният пазар изглежда по-устойчив на спадове, отбелязва изданието. Средната цена на съществуващитежилища е нараснала със 7% на годишна база до 820,5 щатски долара за кв. м през второто тримесечие на тази година. Средната цена на новите жилища от друга страна е паднала с 3% до 910,4 щатски долара за кв. м.

В горния сегмент на пазара цените на жилищата продължават да вървят нагоре. Средната цена на луксозните апартаменти се е покачила със 7% до 1 830 щатски долара за кв. м през 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2012 г., сочат данни на Savills Singapore. Цените обаче продължават да са с 8% под пика, достигнат през четвъртото тримесечие на 2007 г.

За да предотврати балон на имотния пазар, местното правителство предприе стратегия на увеличаване на предлагането на земя и налагане на пазарни ограничения. През януари 2011 г. държавата повиши изискванията за размера на първоначалната вноска при покупка на имот с ипотека и увеличи държавния налог върху сделките с имоти.

Очевидно тези мерки дават резултат, което е видно от забавения ръст на цените, ограничаването на краткосрочните спекулативни сделки и спада на дела на частните жилищни имоти, закупувани от чужденци и фирми. Общите продажби на пазара са намалели с 23% през май спрямо април, когато те отчетоха понижение с 12%.

С отслабването на търсенето и увеличаването на предлагането броят на непродадените апартаменти достигна исторически максимум от 8 245 апартамента през май 2012 г. Като се има предвид, че през второто тримсечие на тази година има планирани още нови проекти, броят на непродадените апартаменти вероятно ще продължи да нараства до края на тази година.

Общият обем на продажбите на жилищни имоти в Сингапур се очаква да се увеличи до около 2 300 апартамента през юли 2012 г., преди да падне до около 1 300-1 700 бр. месечно през август и септември, прогнозират от Savills Singapore.

Центие на новите жилища се очаква да останат стабилни рпез третото тримесечие, а при луксозните жилища прогнозите са спадът да продължи с около 1-2% през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
fallback