fallback

Продавачите на луксозни имоти в САЩ капитулираха пред по-ниските цени

Продажбите на луксозни жилища в Страната на неограничените възможности се засилват

12:29 | 03.08.12 г.

Дори и богатите не са защитени от факторите, оказващи натиск на жилищния пазар в САЩ, пише CNBC.
 
Цените на жилищата на стойност над 1 млн. долара са паднали с над 20% от началото на тази година, сочат данни на RealtyTrac. Средната офертна цена на първокласен имот е намаляла до малко над 2 млн. долара в сравнение с 2,5 млн. долара през 2011 г.
 
Тези спадове са в рязък контраст с американския пазар на жилища като цяло, където се наблюдават ранни признаци на стабилност на цените и дори покачване за първи път от няколко години насам.
 
Съкращенията на цените предизвикват вълна от продажби. Купувачите се оглеждат за изгодни сделки, а продавачите приемат новата реалност на по-ниски цени.
 
Броят на сделките с жилища на стойност над 1 млн. долара е скочил с 18% от началото на тази година, като това е едно от най-силните повишения от 2008 г. насам, констатират от RealtyTrac. Брокерите на луксозни имоти вече наричат 2012 г. "годината на капитулацията" на богатите продавачи.
 
За спада на цените влияние оказват няколко фактора. В горния сегмент на пазара понижението не бе толкова голямо и не се случи толкова рано, колкото на по-широкия пазар, тъй като там нямаше толкова много продавачи, принудени да продават поради финансови затруднения. Тези по-богати продавачи предпочитаха да задържат имотите си в очакване цените да се доближат до нивата от 2008 г.
 
Сега обаче, виждайки, че стойностите от 2008 г. едва ли ще се върнат в скоро време, мнозина от тях решават да намалят цените само и само да си осигурят сделка. Ръстът при продажбите на свой ред кара много богати продавачи да излязат на пазара, виждайки, че имотите в кварталите им се продават на по-ниски цени.
 
Друга причина много купувачи да са мотивирани да сключат сделка през тази година са очакваните данъчни промени през 2012 г. След изтичането на данъчните облекчения, въведени от Буш, налогът върху печалбата от продажба на собственост може да се увеличи от 15% до над 20%. Допълнителните данъчни разноски могат да достигнат до милиони долари при продажбата на големи имения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 11.09.22 г.
fallback