fallback

Пазарът на имоти в Полша - голямото изключение във време на общоевропейска криза

Високата прозрачност на полския пазар на имоти, стабилното законодателство и качествената работна сила привличат много чужди инвеститори в страната

13:52 | 02.08.12 г.

През последните години повечето пазари на имоти в Централна и Източна Европа се затрудняват в привличането на чуждестранни инвестиции, но Полша се очертава като изключение от общата тенденция, пише The Wall Street Journal.

В публикувания наскоро индекс за прозрачност, изчисляван от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), Полша е класирана редом с някои зрели пазари в Западна Европа. Това означава, че пазарът на имоти в страната е един от най-прозрачните в региона.

Консултантите посочват, че високата прозрачност на пазара на имоти е един от стимулите за инвестиции.

Доказателство за това е обемът на инвестициите в Полша. През първото тримесечие на тази година само в търговски центрове в страната са вложени 465 млн. евро, като по-напред в класацията на компанията са единствено Великобритания и Германия.

Още няколко пазари на имоти в Централна и Източна Европа напредват в индекса на Jones Lang LaSalle - Чехия, Унгария и Турция, докато по-традициионни европейски инвестиционни дестинации, като Португалия, Испания, Италия и Гърция, през последните две години трудно задържат позициите или падат надолу в класацията.

Чуждестранните инвестиции в Полша достигнаха 11 млрд. евро през 2011 г. - с 64% над нивата от предходната година, а Варшава се покачи до осма позиция в класацията на Jones Lang LaSalle на градовете с най-много трансгранични инвестиции в сектора на имотите през първата половина на 2012 г.

Очаква се обаче тази година темпът на растеж на полската икономика да се забави до 2,5% заради риска от повторна рецесия в еврозоната. Безработицата в страната е около 12%, а специалистите в Cushman & Wakefield неотдавна предупредиха, че тя би могла да отблъсне евентуални бъдещи инвеститори в имоти.

Засега обаче интересът към Полша остава силен, посочват от Cushman. Инвестициите в имоти, които намаляха рязко по време на финансовата криза, се възстановиха през 2011 г. и достигнаха 2,58 млрд. евро. За 2012 г. се очаква размерът им да бъде 2,25 млрд. евро.

Експерти посочват, че Полша е единствената държава от Европейския съюз, която през 2009 г. не изпадна в рецесия. Това, както и добре подредения пазар на имоти, стабилното законодателство и наличието на подходяща работна сила, е привлекателно за инвеститорите.

Полша постепенно се превръща и в притегателен център за много аутсорсинг компании, което също играе роля на двигател на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 06.09.22 г.
fallback