fallback

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ се движи от инвеститорите

Инвеститорите прочистват ниския сегмент на пазара от "лошите" имоти, но трайно възстановяване може да се очаква след връщането на купувачите на първи дом

14:41 | 30.07.12 г.

В САЩ запасите от празни жилища под наем продължават да намаляват, а делът на собствениците на жилища от населението е близо до най-ниското си равнище от 15 години, пише CNBC.

Как тогава е възможно жилищният пазар най-накрая да достига точка на обрат и да отчита повишение на продажбите? Отговорът е прост: благодарение на инвеститорите, които купуват жилища, за да ги отдават под наем, отбелязва изданието.

Делът на собствениците в САЩ се е увеличил минимално от 65,5% през първото тримесечие на тази година до 65,6% през второто. Нивото му през първия отчетен период бе най-ниско от 1997 г., а пикът от 69,4% бе отбелязан през 2004 г.

Като се има предвид, че продажбите на жилища са се подобрили значително през първата половина на тази година, човек би си помисли, че делът на собствениците би трябвало да е нараснал, но този дял се изчислява на базата на жилища, обитавани от собствениците си.

Ако даден инвеститор закупи едно жилище или 100 жилища, тези жилища дори не се включват в сметките, тъй като собственикът им реално не живее в тях.

По данни на търговците на недвижими имоти около 20% от сделките с жилища в момента се сключват с инвеститори, а при сделките "на едро", при които правителството и банките продават имоти под възбрана, този дял вероятно е още по-висок.

"Скромното повишение при дела на собствениците на жилища през второто тримесечие не може да ни убеди да променим прогнозите си, че този дял ще продължи да пада през идните две години", пише Пол Дигъл от Capital Economics. "В същото време предлагането на пазара на наеми се затяга, като делът на свободните еднофамилни и многофамилни жилища намалява", допълва той.

Едно предизвикано от инвеститорите възстановяване на продажбите на жилища със сигурност е положително явление и подпомага прочистването на огромния запас от "лоши" имоти в ниските сегменти на пазара.

В момента инвеститорите са необходими, но докато не се завърнат реалните собственици, живеещи в жилищата си, включително така важните купувачи на първи дом, стабилното възстановяване във всички ценови диапазони на пазара ще остане непостижимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
fallback