fallback

Пазарът на имоти в Гърция в рецесия още до три години?

Според експерти жилищата в страната са надценени с между 10% и 30%

14:28 | 26.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарът на жилищни имоти може да остане затънал в криза още три години, сочи проучване на гръцкото издание Imerisia.

Проучването, проведено със съдействието на Атинския икономически университет, е базирано на отговорите на компании от сферата на имотите от цяла Гърция относно тяхната нагласа за пазара през идните години.

Девет от всеки 10 запитани смятат, че кризата на пазара ще продължи още между една и три години. Най-голям дял от тях (48,7%) са на мнение, че тя ще продължи от две до три години. Значителна част от тях (25%) смятат, че ще трае две години. Впечатляващо е, че никой не смята, че тя ще трае по-малко от шест месеца, пише изданието.

Тези данни са в унисон с прогнози на Международния валутен фонд, базирани на икономическите рецесии на територията на страните от ОИСР от 1960 г. насам. Според тях „продължителността на кризата при цените на недвижимите имоти е средно четири години и половина, като понижението достига до 30%“, напомня Imerisia.

Ситуацията за Гърция се утежнява още повече от факта, че на пазара има свръхпредлагане от имоти, което се оценява на 200 до 270 хил. имота.

Този огромен инвентар трудно ще се продаде през следващите две-три години, имайки предвид, че всички макроикономически индикатори са негативни. Потенциалните купувачи от своя страна чакат цените да паднат още повече.

Важно е да се отбележи, че експерти оценяват, че жилищата в момента са надценени с 10 до 30% спрямо фундамента на гръцката икономика.

Според проучването строителството на нови жилища се е свило значително, а продажбите са паднали с 50 до 70%. Девет от всеки 10 експерти смята, че продажбите на жилища днес са по-малко в сравнение с преди шест месеца, а близо 99% от анкетираните казват, че и цените са се понижили за същия период.

Над 82% прогнозират, че цените ще продължават да падат и през следващите шест месеца. Почти 55% смятат, че търсенето също ще се понижава, а седем от всеки 10 смятат, че краят на икономическата криза е съществено условие за края на кризата на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
fallback